Jaarverslag  2021

WSD in tien punten

Werkleerlijnen

Judith Robben, clustermanager dienstverlening, WSD: “WSD is de afgelopen jaren getransformeerd van een werkgerichte naar een ontwikkelingsgerichte organisatie. Binnen WSD is een aantal werkleerlijnen uitgerold waaronder alle op werk gerichte activiteiten vallen. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de werkleerlijnen logistiek, retail, catering en zorg. Birgitte Kochuijt heeft als clustermanager de regie over de werkleerlijnen productie en techniek, Hassan Bengayou is clustermanager voor de werkleerlijnen groen, schoonmaak en facilitair.”

Klantreis

“Met het invoeren van werkleerlijnen hebben we een heldere en uniforme route uitgestippeld die alle kandidaten op hun ‘klantreis’ bij WSD volgen. Dat start al bij binnenkomst als gekeken wordt hoe een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt weer richting werk geleid kan worden.

We werken aan leerdoelen om kandidaten verder te ontwikkelen en onderzoeken hoe uitstroom naar reguliere arbeid haalbaar is. Uitstroom is trouwens niet voor iedereen haalbaar. Sommige mensen zijn duurzaam aangewezen op een werkplek bij of via WSD. Dan kiezen we voor ontwikkeling naar de meest passende en duurzame werkplek.

Aan de hand van onze werkleerlijnen verkennen we welke beroepsrichting bij een kandidaat past of kijken we waar de meeste affiniteit ligt. Soms wordt dat al heel snel duidelijk en ontwikkelt iemand zich binnen één werkleerlijn, in andere gevallen kan het zijn dat een kandidaat kennismaakt met meerdere werkleerlijnen en zo gaandeweg ontdekt welke beroepsrichting het meeste aansluit bij interesses en vaardigheden.”

Instrumenten

“WSD beschikt over tal van instrumenten om kandidaten binnen de werkleerlijnen te ontwikkelen. We onderscheiden daarbij werknemersvaardigheden en vakvaardigheden. De werknemersvaardigheden worden vooral op de werkvloer geleerd, maar onze Werkacademie biedt ook allerlei cursussen en opleidingen die iemand beter uit de verf laten komen. Als voorbeeld noem ik de cursussen ‘Werk en Communicatie’ en ‘Opkomen voor mijzelf’.

Binnen de werkleerlijnen worden ook vakvaardigheden geleerd die bijdragen aan een verdere ontwikkeling van kandidaten. Dan kun je denken aan allerlei beroepstrainingen, bijvoorbeeld voor medewerkers in het groenbeheer. Ze leren veilig omgaan met allerlei gereedschappen en machines, zoals snoeischaren en bosmaaiers. Ook het behalen van het VCA en een heftruckdiploma of HCCAP behoren tot het complete pakket dat WSD aanbiedt.”

Methodiek

“In 2021 hebben we een methodiek ontwikkeld die ervoor zorgt dat alle werkprocessen binnen de afzonderlijke werkleerlijnen zijn vastgelegd. Deze methodiek wordt in 2022 verder uitgerold. Nu is helder omschreven welke opdrachten een kandidaat binnen een bepaalde werkleerlijn moet maken om zich op het eigen vakgebied verder te ontwikkelen. Voor alle werkleerlijnen werken we aan het opstellen van een basisdocument waarin ook werkplekopdrachten staan. Zo signaleren we sneller hoe een kandidaat zich ontwikkelt.

De methodiek sluit direct aan bij het kwalificatiedossier van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Wanneer het voor een kandidaat haalbaar is en dit aansluit bij zijn of haar ontwikkeling en ambities, komt hij of zij in aanmerking voor een praktijkverklaring van het middelbaar beroepsonderwijs. WSD heeft daarover afspraken gemaakt met meerdere mbo-scholen in het werkgebied. Het is onze overtuiging dat een kandidaat met een praktijkverklaring op zak hier enorm trots op is en de kansen op duurzaam passend werk ziet toenemen.”

Rob van den Berg voelt zich helemaal thuis in het groenbeheer

  • NaamRob van den Berg (57)
  • Woont inHeesch
  • Was vroegerstratenmaker, dakdekker en beveiliger
  • Werkt nu bijWSD
  • Vrije tijdRob was jarenlang westernrijder, een uit de VS overgewaaide spectaculaire paardensport. Ook is hij vrijwilliger bij voetbalclub HVCH

De verwilderde bosschages langs het zieltogende Duits Lijntje in Schijndel zijn vandaag de werkplek van Rob van den Berg. Samen met vaste collega Arie Brekelmans zet Rob de kettingzaag en de bosmaaier in stammen en takken; het snoeihout wordt later versnipperd. “Ik voel me helemaal thuis in het groenbeheer. Ik ben graag in de buitenlucht en houd van werken met machines die ik ook zelf kan onderhouden.”

Rob is nu zes jaar werkzaam bij WSD. De eerste drie jaren werkte hij in de regio Eindhoven in het groen van de wijk Strijp en nabij de luchthaven. “Drie jaar geleden ben ik verkast naar Berlicum, Den Dungen en Sint-Michielsgestel. En nu vind je me in Schijndel waar ik met Arie snoei, zaag en maai. Het laat zien dat we heel flexibel zijn”, lacht hij. “Hier kom ik meer tot mijn recht. In Eindhoven moest ik vooral schoffelen en afval prikken en dat werk was zwaar.”

Hier word ik dus écht gelukkig van!

Kunstknie

Rob vertelt dat hij jarenlang als stratenmaker heeft gewerkt, maar al op jonge leeftijd last kreeg van allerlei lichamelijke ongemakken. “Mijn eerste kijkoperatie dateert van 1989”, weet hij nog. Een reeks kijkoperaties volgde en op zijn 49e kreeg hij een kunstknie. “Werken als stratenmaker lukte toen al lang niet meer, ook vanwege twee versleten ruggenwervels. Ik ging werken bij een hovenier, was een tijdje dakdekker en behaalde mijn diploma als beveiliger. Maar op een geven moment beviel dat nachtwerk niet meer.”

Chronische pijn noopte Rob alle werkzaamheden te staken. “Ik heb vijf jaar thuisgezeten voordat WSD in beeld kwam. Mijn interesse voor groen was een uitkomst; de basiscursus Groene Vingers een fluitje van een cent. Daarna heb ik binnen de werkleerlijn Groen cursussen gevolgd en kan ik veilig en deskundig werken met de kettingzaag en de bosmaaier. Als zich nieuwe opleidingen aandienen, ben ik de eerste die zich aanmeldt. Waarom? Ik wil alle kansen aangrijpen om mezelf te verbeteren, maar ook leren hoe ik andere collega’s kan ondersteunen.”

Alle kansen grijpen om jezelf te verbeteren

Schaftkeet

Rob heeft een dienstverband van 32 uur per week bij WSD en is elke vrijdag vrij. “Ik voel me op mijn plek en wil hier graag blijven werken. Ik houd van mijn werk en vind het leuk om elke keer weer op een andere locatie aan de slag te gaan. Zoals vandaag langs het Duits Lijntje, de oude spoorlijn die Boxtel vroeger met Duitsland verbond. Als we hier klaar zijn, verplaatsen we onze schaftkeet en gaan we daar verder met zagen en snoeien.”

Zijn fragiele fysieke gestel moet Rob blijvend in de gaten houden. “Ik kan niet goed stilzitten en houd van werken”, bekent hij. “Maar mijn knieën, mijn rug en mijn schouders geven soms aan dat het tijd is om eventjes gas terug te nemen. Dat doe ik dan wel hoor, al is in beweging blijven in mijn ogen het beste recept om gezond te blijven. Lekker bezig zijn in het groen, daar word ik écht gelukkig van.”