Jaarverslag  2021

WSD in tien punten

De nieuwe cao Aan de slag

Simone van Houtum, manager Personeel & Ontwikkeling, WSD: “De ondertekening van de nieuwe cao Aan de slag op donderdag 1 juli was voor WSD een belangrijke gebeurtenis in 2021. De cao is bedoeld voor alle mensen die in Nederland onder de Participatiewet (PW) vallen, dus ook de circa 500 medewerkers die volgens deze wet door WSD worden ondersteund en begeleid. Nu beschikken niet alleen alle medewerkers SW maar ook alle PW-medewerkers over een eigen cao en dat is beslist een grote verworvenheid voor de doelgroep.

De cao-ondertekening was ondanks de beperkende coronamaatregelen een feestelijke happening die plaatsvond in onze hoofdvestiging in Boxtel. Vertegenwoordigers van branchevereniging Cedris, VNG en vakbonden FNV en CNV zetten hun handtekening en stonden – elk vanuit hun eigen achtergrond – kort stil bij de totstandkoming van de cao. Onder hen Job Cohen, op dat moment nog voorzitter van Cedris en natuurlijk ook bekend als voormalig PvdA-partijleider en oud-burgemeester van Amsterdam. Twee enthousiaste medewerkers vertelden waarom de nieuwe cao voor hen zo belangrijk is.”

Meer perspectief

“De cao Aan de slag is bedoeld voor werknemers die vallen onder de Participatiewet en niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Daardoor zijn ze veelal werkzaam bij of gedetacheerd door een sociaal ontwikkelbedrijf zoals WSD. Met deze cao hebben ze meer zekerheden en worden ze net als alle andere werknemers in Nederland erkend én herkend. Het vaststellen van de cao heeft trouwens aardig wat voeten in aarde gehad. De Participatiewet werd ingevoerd in 2015, pas zes jaar later kon de overeenkomst door alle onderhandelaars ondertekend worden.

Nu is de nieuwe cao een feit en een veelomvattende overeenkomst die er mag zijn. Ik noem graag enkele belangrijke afspraken die alle onderhandelaars onderschrijven. De formele arbeidsduur is bij een volledig dienstverband vastgesteld op 37 uur en er zijn drie salarisschalen met drie bijbehorende functieprofielen. Daarmee is er voor medewerkers PW die zich goed ontwikkelen loonperspectief en zijn ze niet uitsluitend aangewezen op het minimumloon.

Bij een volledig dienstverband heeft een werknemer volgens de nieuwe cao recht op 148 uur wettelijk verlof en 37 uur bovenwettelijk verlof. Ook zijn belangrijke afspraken gemaakt over de toeslagen voor overwerk en onregelmatige diensten. Bovendien krijgt iedereen die meer dan 6 kilometer van de werkplek woont een reiskostenvergoeding.

Wie niet kan werken vanwege ziekte heeft gedurende maximaal één jaar recht op 100 procent van het laatstverdiende loon. In het tweede ziektejaar is dat 70 procent. Iedereen die 18 jaar of ouder is, bouwt bovendien pensioen op. Omdat de Participatiewet uitgaat van ontwikkeling, begeleiding en opleiding maakt de nieuwe cao het makkelijker bij een andere werkgever aan de slag te gaan.”

Vangnet

“Heel belangrijk in Aan de slag vind ik de terugkomregeling. Wie bij een andere werkgever is gaan werken en buiten de eigen schuld om binnen twee jaar wordt ontslagen, kan terugkeren naar de oorspronkelijke werkgever. Dat geldt ook als een dienstverband na twee jaar niet wordt verlengd. Met deze afspraak is voor medewerkers PW een belangrijk vangnet in het leven geroepen dat zekerheid biedt, ook als het even tegenzit.

Is de cao daarmee compleet? In onze ogen zijn er nog een paar open eindjes die in de toekomst onze aandacht verdienen.”

Fietsenregeling

“Bij de toekomstige onderhandelingen zullen waarschijnlijk aanvullende afspraken gemaakt worden over de eigen bijdrage in het collectief vervoer. Ook wordt een concretere invulling van de periodieke maand verwacht. We zijn met de ondernemingsraad inmiddels een fietsenregeling overeengekomen, binnen de mogelijkheden die deze cao biedt. In mijn ogen een mooie aanvulling op het arbeidsvoorwaardenpakket.”

WSD gaf Paul een tweede kans in het arbeidsproces

  • NaamPaul Aijal (56)
  • Woont inBoxtel (‘jaren geleden verhuisd vanwege de liefde’)
  • Werkt bijWSD, Boxtel
  • Vrije tijdlezen, geschiedenis en voetbalwedstrijden van FC Barcelona kijken

“Ik werk als administratief medewerker op de productieafdeling”, vertelt Paul Aijal. “Of ik hiervoor opgeleid ben? Nee hoor, maar ik deed in het verleden eerder administratieve taken. Voordat ik bij WSD terecht kwam, werkte ik bij een grote bouwonderneming als planner verkeerstechniek. Ik regelde alle logistieke zaken rondom wegafzettingen en -omleidingen.”

Ik ben altijd op zoek naar uitdaging

Paul is een van de WSD-medewerkers die profijt heeft van de nieuwe cao Aan de slag, die in 2021 door alle betrokken partijen in Boxtel werd ondertekend en participatiewetters in heel Nederland tal van zekerheden biedt. Omdat Paul jarenlang zonder cao werkte en in die periode geen pensioen kon opbouwen, is inmiddels sprake van een aardig pensioenhiaat.

Paul is blij dat de cao op 1 juli 2021 werd ondertekend is. In zijn bijzijn overigens! De ondertekening was immers in het hoofdgebouw van WSD aan de Schouwrooij in Boxtel. Een van de prominente aanwezigen was Job Cohen, voorzitter van Cedris, de koepelorganisatie voor sociaal werkbedrijven. “Werk geeft me voldoening en zelfrespect, ik mag weer meedoen”, vertelde Paul bij die gelegenheid in de lokale krant.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding zette in 2012 zijn leven op z’n kop. Het kostte Paul een lange periode om goed te revalideren. “Ik had veel last van verlammingsverschijnselen en moest flink aan de bak. Dit deed ik en na een jaar was ik volledig teruggekeerd in mijn functie.” Helaas volgde al snel een reorganisatie die hem zijn baan bij het bouwbedrijf kostte. “Dat zag ik even niet aankomen. Ik had keihard gewerkt om terug te komen op mijn oude plek en werd toen ontslagen.”

Tijdens de vele sollicitaties die volgden, merkte Paul dat hij blijvende beperkingen ondervindt van het herseninfarct. “Ik ben sneller moe. En als ik vermoeid raak, raak ik overprikkeld, ga ik dubbel zien en word ik duizelig. Het lukte me daardoor niet een andere baan te vinden. En ik heb honderden sollicitaties verstuurd …”

Werk geeft me vrijheid en een groot gevoel van eigenwaarde

Weer een baan

Na twee jaar kwam Paul via de gemeente Boxtel bij WSD terecht. “Ik viel onder de Participatiewet en het was de taak van WSD en mijzelf weer binnen drie maanden aan de slag te gaan. Ik dacht zelf aan een detachering, maar WSD had een functie binnen de eigen organisatie die passend was. En zo had ik opeens weer een baan.”

Hij vervolgt: ”Ik startte als administratief medewerker in het magazijn. Daar deed ik alle voorkomende administratieve taken. Ik was erg blij weer onderdeel te zijn van het arbeidsproces en werd prima ontvangen bij WSD.” Al snel volgde een nieuwe uitdaging. “Omdat ik logistiek onderlegd ben, kreeg ik de taak het magazijn verder te professionaliseren. Dit heb ik gedaan.”

Detachering?

Een overstap naar de afdeling productie, wederom als administratief medewerker, volgde. “Ik ben altijd op zoek naar uitdaging, deze kreeg ik door mijn taken binnen een andere afdeling te vervullen.”

Paul ziet detachering buiten de muren van WSD ook wel zitten. “Een rustige werkplek is dan wel belangrijk. Ik houd van gezelligheid, maar als ik me moet concentreren werk ik graag in een prikkelarme omgeving. Dat is een overblijfsel van mijn hersenbloeding.”

Dat hij mag werken onder een nieuwe cao Aan de slag maakt hem blij. “Ik zie alleen maar voordelen. Ik bouw weer pensioen op, heb drie extra vakantiedagen en mijn werkweek is van 40 naar 37 uur gegaan. Lekker hoor, ik ben nu elke vrijdagmiddag vrij.”