Jaarverslag  2021

WSD in tien punten

Sociaal inclusief ondernemen

Marc Christiaens, directeur Werk & Ontwikkeling, WSD: “Steeds meer ondernemers zijn bereid om sociaal inclusief te ondernemen. Ze bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag een passende werkplek. Dat kan een bijna reguliere baan met aardig wat verantwoordelijkheden zijn, maar in andere gevallen gaat het om beschut werk, afgestemd op iemands specifieke achtergronden en eventuele beperkingen. Samen kiezen we voor maatwerk.

Bij maatwerk past dat we mensen bij voorkeur in de eigen regio plaatsen. Het werkgebied van WSD omvat immers negen gemeenten binnen de Brabantse stedendriehoek. We willen voorkomen dat iemand die in Son en Breugel woont aan het werk gaat in Oisterwijk of van Nuenen naar Vught moet pendelen. Samen met gemeenten en ondernemers zoeken we zoveel mogelijk naar lokale of regionale oplossingen. Met steeds de ambitie van de mensen voor ogen. Dat wil zeggen dat we werk zoeken in een richting die bij hen past. Van productie, techniek en groenbeheer tot schoonmaak, logistiek en retail.”

Stevige uitdaging

“Recente cijfers laten zien dat 60 procent van alle ondernemers bereid is werkplekken in te richten voor de doelgroep. Slechts 12 procent zet uiteindelijk deze stap, dus hier ligt een uitdaging voor sociaal ontwikkelbedrijven. Bij WSD zetten accountmanagers van de afdeling Marketing & Verkoop hun beste beentje voor om ondernemers te enthousiasmeren voor sociaal inclusief ondernemen. Dat doen ze bijvoorbeeld door bedrijfsbezoeken af te leggen en alle voordelen op een rijtje te zetten. Onbekend maakt nog te vaak onbemind, merken we.

Wat helpt is dat WSD in haar ruim 65-jarige geschiedenis een uitgebreid en robuust netwerk heeft op weten te bouwen. WSD kan deuren openen. Daarnaast bieden samenwerkingsverbanden vaak soelaas, zoals Aantwerk. Daarin hebben zich meer dan 170 bedrijven verenigd die de poort gastvrij openzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik zie Aantwerk als een olievlek; steeds meer ondernemers doen mee. Zonder aarzeling zijn zij bereid optimaal aangepaste werkplekken te realiseren.”

Productielocaties

“WSD werkt trouwens niet alleen samen met bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen of op detacheringsbasis werk bieden. We staan ook open voor uitbesteed werk dat in onze eigen productielocaties verricht wordt en wezenlijk bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen. In Best hebben we in 2021 een nieuwe productielocatie ingericht die officieel door de wethouder is geopend. Hier (her)vinden enkele tientallen mensen hun werkplezier.

Ik ben trots op de impuls die we hebben gegeven aan OAD: Ontwikkelingsgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding. Kringloopwarenhuis Het Goed in Nuenen is er vorig jaar voortvarend mee gestart, bij WSD in Boxtel is OAD al veel langer een begrip. We diagnosticeren in een periode van zes tot twaalf maanden of en op welke wijze mensen met een arbeidsbeperking passend werk kunnen krijgen. Na de diagnose wordt duidelijk of iemand kan doorontwikkelen naar een regulier dienstverband.”

Milieustraten

“Sociaal inclusief ondernemen past helemaal bij deze tijd. Klimaat, duurzaamheid en een circulaire economie zijn steeds vaker leidend en daarin passen de projecten die WSD vorig jaar is gestart in de milieustraten van Sint-Oedenrode en Best. Onze medewerkers voeren de regie; ze scheiden en sorteren afval dat inwoners aanbieden. Ze beoordelen welke goederen in aanmerking komen voor reparatie of hergebruik, zodat de containers leger blijven en gemeenten aanzienlijk minder restafval hoeven te verwerken. Een win-winsituatie.

Milieustraten zijn in mijn ogen perfecte ontwikkelplekken. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volgen er toegepaste trainingen, leren veilig werken met een VCA-certificaat en hebben dagelijks klantcontact. En weet je wat mooi meegenomen is? Ze dragen stevig bij aan de circulaire economie.”

Joost van Schaaijk vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen

  • NaamJoost van Schaaijk (62)
  • Woont inSchijndel
  • Beroepmede-eigenaar ISC (Intelligent Sustainable Construction), Schijndel
  • Vrije tijdenthousiast seizoenkaarthouder van Ajax

“Iedereen die bij ons werkt, weet dat we altijd plaats bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Volgens mede-eigenaar Joost van Schaaijk van ISC aan de Heidebloemstraat in Schijndel heeft zijn bedrijf al meer dan vijftien jaar een hechte band met WSD. In de beginjaren bood ISC onderdak aan een of twee kandidaten met een arbeidsbeperking, in drukke tijden staat de teller op zeven of acht medewerkers.

ISC is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van innovatieve en duurzame kunststof bouwelementen, zoals raam- en onderdorpels. Naast een dozijn vaste medewerkers biedt de onderneming momenteel werk aan vijf mensen die via WSD worden gedetacheerd. “Ons team straalt uit dat we open staan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen staan we voor ze klaar en zijn we bereid ze op de werkvloer te ondersteunen in hun leer- en ontwikkelingsproces.”

We houden rekening met de capaciteiten en beperkingen van onze medewerkers

Korte lijntjes

De werkzaamheden die de WSD-medewerkers bij ISC verrichten zijn gevarieerd. “Het gaat om productie- en montagewerk, maar ook om inpakken en verzendklaar maken van bestellingen”, gaat Joost verder. “De mensen die via WSD bij ons terecht komen, worden in eerste instantie begeleid en ondersteund door onze productieleider. We houden rekening met de capaciteiten en beperkingen van deze kandidaten. Alle vaste medewerkers weten dat ze een handje moeten helpen als daar behoefte aan is. Bovendien zijn de lijntjes met de WSD-consulent kort.”

Joost is content met de hechte relatie die hij met WSD heeft opgebouwd. “Ik vind het belangrijk dat ISC plaats biedt aan mensen die zich binnen de techniekbranche willen ontwikkelen. En we gaan graag een stapje verder. We hebben al minstens vijf mensen in vaste dienst die hier ooit via de WSD zijn binnengekomen. Zo dragen we bij aan de uitstroom naar regulier werk. Op dit moment bieden we werk aan drie enthousiaste inburgeraars uit Eritrea. Eén van hen is al in vaste dienst, de tweede volgt binnenkort.”

Sociaal nest

Sociaal inclusief ondernemen zit Joost in de genen. “Mij is vroeger met de paplepel ingegeven dat het belangrijk is mensen die minder kansen hebben te ondersteunen. Ik kom uit een sociaal Schijndels nest en vind het daarom niet meer dan logisch dat we bij ISC werk bieden aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Natuurlijk zijn we een bedrijf dat winst moet maken, maar het is nóg belangrijker dat onze producten goed zijn en dat iedereen ruimte krijgt om er met toewijding aan te werken.”

Joost vertelt enthousiast dat zijn schoonvader vroeger ook werk bood aan mensen met een arbeidsbeperking. “In het pand waar ISC nu gehuisvest is, runde hij vroeger een florerend confectie-atelier waar tussen de zeventig en tachtig vrouwen machinaal truien breiden. Onder hen ook enkele meisjes met een beperking die in het atelier passend werk verrichtten. Denk aan allerlei hand- en spandiensten ter ondersteuning van het productieproces.”

Sociaal inclusief ondernemen zit in onze genen

Lokaal aan het werk

De meeste mensen die via WSD bij ISC gedetacheerd zijn, komen uit Schijndel of directe omgeving. Dat past bij de visie dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk lokaal aan het werk gaan. Joost: “Bijna alle kandidaten van WSD komen uit Schijndel, een enkeling uit Vught of ’s-Hertogenbosch.”

De vraag is wat sociaal inclusief ondernemen oplevert. Joost is klip en klaar: “Het allerbelangrijkste is dat het team van ISC erin slaagt mensen een stapje verder te helpen en bij te dragen aan hun ontwikkeling. Het geeft een goed gevoel als je ziet dat mensen dankzij arbeid beter mee kunnen doen in onze samenleving.”